ВМІСТ 137CS ТА 90SR У ПРОДУКЦІЇ ПОБІЧНОГО КОРИСТУВАННЯ В ЛІСАХ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ (ЗА ДАНИМИ 2017 р.)
ARTICLE PDF

Ключові слова

specific activity of 137Cs and 90Sr, blueberries, birch juice, honey, acceptable level питома активність 137Cs та 90Sr, ягоди чорниці, сік березовий, мед, допустимий рівень

Як цитувати

Krasnov, V. P., Kosynskiy, V. P., & Strutynskiy, O. V. (2018). ВМІСТ 137CS ТА 90SR У ПРОДУКЦІЇ ПОБІЧНОГО КОРИСТУВАННЯ В ЛІСАХ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ (ЗА ДАНИМИ 2017 р.). Лісівництво і Агролісомеліорація, (130), 179–184. вилучено із http://forestry-forestmelioration.org.ua/index.php/journal/article/view/96

Анотація

Наведено результати досліджень питомої активності основних дозоутворювальних радіонуклідів (137Cs та 90Sr) у зразках свіжих дикорослих ягід, соку березового та меду, відібраних у лісових насадженнях Житомирської області. Встановлено, що частотний розподіл умісту 137Cs у свіжих ягодах чорниці за досліджуваний період переміщується в область мінімальних значень (нижче допустимого рівня). Виявлено, що у 82,6 % зразків вміст 137Cs був меншим за допустимий рівень (500 Бк/кг). Частотний розподіл вмісту 90Sr у свіжих ягодах чорниці також переміщується в область мінімальних значень, причому у 95,65 % зразків уміст 90Sr був меншим за допустимий рівень (50 Бк/кг). Встановлено, що у 100 % зразків соку березового вміст 137Cs був меншим за допустимий рівень (20 Бк/кг). Вміст 90Sr у зразках соку березового у 100 % зразків був вдвічі меншим за допустимий рівень (20 Бк/кг). Частка зразків меду з питомою активністю 137Cs вище ніж 200 Бк/кг, що перевищує допустимий рівень, із загальної кількості проаналізованих зразків становила 66,67 %. Уміст 90Sr у зразках меду у 100 % зразків був удвічі меншим за допустимий рівень (50 Бк/кг).

ARTICLE PDF